Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Πέρασε καιρός, ένας μήνας παρά δύο μέρες από την τελευταία ανάρτηση, όμως αυτή εδώ είναι η τελευταία. Έντεκα μήνες, 50 Βιβλία για βιβλία που μιλάνε στην πραγματικότητα για περισσότερα από 50 βιβλιοβιβλία. Αν υπήρχε κάποιο στοίχημα, δεν μπορώ να απαντήσω αν κερδήθηκε ή όχι. Και αν και ξεκίνησε με φανερή προσηλωμένη αγάπη για τους χώρους του βιβλίου, είχε και άλλα από πίσω της (όπως συνήθως βέβαια).
Όταν ήμουν μικρή, πρώτες τάξεις του δημοτικού, δεν θυμάμαι ποιος, μου είχε χαρίσει ένα βιβλίο αγγλικό που είχε ένα κάτι για κάθε μέρα του χρόνου. Με άλλα λόγια περιλάμβανε 364 κειμενάκια. Αυτά ποίκιλλαν σε είδος και σε μέγεθος. Μπορεί να ήταν ένα αίνιγμα, ένα γνωμικό, ένα τραγουδάκι, ένα παιχνίδι, μια στροφή, μια σύντομη διήγηση, ένα παραμύθι, ένας μύθος… Μερικά ήταν του παραλόγου (εκεί που η αγελάδα χωρίς φανερή αιτία –δεν την κυνηγούσε ή ανάγκαζε κανείς, δεν έψαχνε κάτι– πηδούσε πάνω από το φεγγάρι), άλλα ανατρεπτικά (εκεί που το πιάτο ερωτευόταν και κλεβόταν με το κουτάλι και όχι ένα άλλο κουτάλι, ή τέλος πάντων το διπλανό πιρούνι ή μαχαίρι), άλλα αστεία, διδακτικά, εντελώς βουκολικά, παλιά, της παράδοσης, διάφορα. Φυσικά όλοι συνομιλούσαν με άνεση αναμεταξύ τους: άνθρωποι, ζώα, φυτά, πράγματα, ιδέες. Είχαν και εικονογράφηση που βοηθούσε στην απογείωση του κειμένου. Σε κάθε μέρα αντιστοιχούσε μία προσμονή για το τι έκρυβαν τα λόγια και για την στιγμή ανάγνωσης και μετάφρασης. Ήταν ένα σημείο αναφοράς ακόμα και μετά το διάβασμα όλου του περιεχομένου. Πάνω του έρχονταν και κάθονταν κάθε φορά και άλλα, συσσώρευε, άλλαζε, μεταμορφωνόταν. Μια ιδέα, μια σκέψη που κλωθογύριζε ολημερίς, ένα παιχνίδισμα του νου ανάμεσα στα πρέπει του σπιτιού και του σχολείου, σε αυτά που αναμένονταν και άρμοζαν, ένα πέταγμα προς τα αλλού που γεννιόταν από τη δομή και τα τυπωμένα ενός βιβλίου.

Τα Βιβλία για βιβλία ταξίδεψαν εμένα ξανά και ξανά σε διαβάσματα, επαναδιαβάσματα, νέες αναγνώσεις, ελπίζω στ’ αλήθεια και όσους τα διάβασαν. Έδωσαν το στίγμα τους στην εβδομαδιαία καθημερινότητα αυτή τη φορά πέρα από το σπίτι, το γραφείο και τα άλλα βάσανα, είχαν το ρόλο του σταθερού (Κυριακή) και κινητού (διαφορετικό τίτλου και περιεχομένου) συνάμα. Τελείωσαν τα βιβλία για βιβλία; Σίγουρα όχι, υπάρχουν πολλά βιβλία για βιβλία με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Μόνο που πάω για Βολτίτσες.

11 σχόλια:

ggk είπε...

Ένα ευχαριστώ για τα 50 Βιβλία για βιβλία που μας παρουσίασες όλο αυτό το καιρό :)

Θεόδωρος Γρηγοριάδης είπε...

Πάντως είναι κρίμα ένα τόσο βιβλιοφιλικό blog να εκλείψει. Ελπίζω να ξεκουραστείς και στην καλύτερη περίπτωση να αφήσεις τις αναρτήσεις για "αρχείο". Στο φτωχό ελληνικό διαδίκτυο οι πιο σημαντικές πηγές βιβλίων είναι των βιβλιομπλόγκερς.
Ευχές...

Elli είπε...

ggk σημαίνει πολλά το μήνυμά σου. Διπλοευχαριστώ.

θεόδωρε Γρηγοριάδη ευπρόσδεκτες πάντως οι ευχές, η ξεκούραση δεν μου πάει πολύ και μπορούμε να ξανασυναντηθούμε στις http://www.voltitses.blogspot.com

ναυτίλος είπε...

Κρίμα που άλλο ένα βιβλιοφιλικό blog θα εκλείψει ...

Elli είπε...

Φίλοι Ναυτίλοι, το blog θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Ίσως αλλιώς

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Και εγώ με τη σειρά μου να πω ότι με στεναχωρεί που έκλεισε ο κύκλος. Εύχομαι κάθε καινούριος να είναι εξίσου παθιασμένος

Elli είπε...

γιώργο κατσαμάκη, ομολογώ ότι καθόλου δεν είχα καταλάβει πώς (ότι μετρούσε κάτι) διαβαζόταν η στήλη Βιβλία για βιβλία. Και βέβαια τα χαρακτηριστικά δεν εξαφανίζονται, ελπίζω να μην υπολείπεται σε τίποτα η συνέχεια και μάλιστα να είναι δυνατότερη.
Ευχαριστώ από την καρδιά μου

ολα θα πανε καλα... είπε...

Kαλησπέρα και καλή χρονιά!Τυχαία ανακάλυψα το blog σας,ξέρετε πώς γίνεται,από link σε link.Διάβασα βέβαια ότι μάλλον κλείνει ή κάπως έτσι,αλλά καθώς με ενδιαφέρουν τα βιβλία και οι βιβλιοπαρουσιάσεις,θα ρίξω μια ματιά παρακάτω.Να είστε καλά!

Elli είπε...

καλή χρονιά 'όλα θα πάνε καλά'!!
Ρίξε όσες ματιές θες και πες τι σου άρεσε. Πολύ θα ήθελα να μάθω..

Ioanna είπε...

τι είναι αυτά που ακούω - διαβάζω - για κλείσιμο? πανικός μ'έπιασε..να τα αποθηκεύσω, να τα κάνω pdf..και διάφορα χαζά..μετά είδα ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και ψιλο-όμως-ησύχασα..είδες καμμιά φορά που τα σημαντικά πράγματα που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικά είναι..κι άλλα που τα βαφτίζουμε σημαντικά απ'την αρχή καταλήγουν..μη πω..κοίτα, σε παρακαλώ, μη το καταργήσεις τίποτα όλο αυτό το όμορφο δημιούργημά σου..να είστε καλά και δυνατοί.

Elli είπε...

Ioanna δηλώνω παρούσα (ακόμα και για όσο παίρνει). Ευχαριστώ για τα λόγια σου που με έκαναν να νιώσω όμορφα.