3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας – Ημέρα 3η
Αφήσαμε πίσω μας, δύο πολύ δημιουργικές ημέρες, για να περάσουμε δυναμικά στο κυρίως πρόγραμμα του Συνεδρίου. Ομολογώ ότι σήμερα, δεν πήγα στους εναρκτήριους χαιρετισμούς επισήμων, πολιτικών και φορέων. Γενικά δεν τα πάω και πολύ καλά με αυτά και ειδικά τώρα, που άρχισε ελαφρά να μυρίζει κάλπη. Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία για μια γρήγορη επίσκεψη σε Παπασωτηρίου, μήπως και καταφέρω και βρω βιβλιογραφία για την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία.
Έφτασα στο Πανεπιστήμιο κατά τις 11:00, για το διάλειμμα του καφέ. Κατέβηκα στο γυμναστήριο, που μας έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας και περίμενα να το βρω άδειο! Μα τι έκπληξη! Όχι απλά ήταν κατάμεστο αλλά είχαν έρθει και όλοι οι εκθέτες της έκθεσης «Προϊόντα και Υπηρεσίες». Η ουρά για τον καφέ φαινόταν ατελείωτη και εγώ έβρισκα παντού γνώριμα πρόσωπα! Ενημερώθηκα από τους τολμηρούς, που είχαν έρθει από το πρωί, ότι δεν είχα χάσει κάτι σημαντικό και για τις αλλαγές στο πρόγραμμα.
Ξαναμπήκαμε στο Αμφιθέατρο Τελετών, στις 11:30 για να παρακολουθήσουμε την εισήγηση του κ. Στέργιου Δελιαλή. Τι να γράψω και να μην φανεί λίγο; Ο τίτλος νομίζω τα λέει όλα. «Because Helvetica is the perfume of the city». 4 σημεία. 1ο Τι παράγει η Ελβετία. 2ο Κινηματογράφος. 3ο Κόκκινο. 4ο Πόλη. Εισήγηση – έμπνευση.
Με πολύ κουράγιο και θάρρος συνέχισε ο κ. Μανόλης Σαββίδης, ο οποίος έστω και διστακτικά, έκανε μια απολαυστική εισήγηση για το πως μπορεί να είναι κάποιος Έλληνας. Τυπογραφικά. Απίστευτα παραδείγματα και τρανταχτά γέλια, ειδικά στο σημείο «2004: We are the champions» με αρχαιοελληνική γραφή! Τι να πρωτογράψω. Εγώ προσωπικά στάθηκα ιδιαίτερα στις cult ψησταριές Λεωνίδας και στο Caesar’s Palace. Προσπάθησα να φωτογραφίσω για να μοιραστώ.
Μια εκτενή ιστορική αναδρομή στην ιστορία της τυπογραφίας στην Κύπρο, έκανε ο κ. Ανδρέας Σοφοκλέους και μετά ακολούθησε το διάλειμμα για μεσημεριανό. Λαοθάλασσα το γυμναστήριο και όλοι ενθουσιασμένοι από τις εκθέσεις (ξέχασα να αναφέρω και την πολλά αναμενόμενη «Αποφθέγματα») και τις εισηγήσεις.
Εκμεταλλευτήκαμε το μεγάλο διάλειμμα και επισκεφτήκαμε το περίπτερο από τα χαρτιά Περράκης. Ειδικά για εμάς, έγινε μια πλήρης παρουσίαση των καταπληκτικών χαρτιών, καθημερινών και ειδικών! Προμηθευτήκαμε τα μοναδικά δειγματολόγια χαρτιού και εγώ από την χαρά μου στην θέα της μαύρης διαφάνειας subtil και του ασορτί φακέλου, έκανα απίστευτες δηλώσεις! Νομίζω ότι οι δηλώσεις μου, θα τους στιγματίσουν για πάντα.
Συνεχίσαμε με την κ. Λεώνη Βιδάλη και το τμήμα Γραφικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Τα παιδιά έκαναν εξαιρετική δουλειά για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τον Εγγονόπουλο. Η παρουσίαση ήταν τόσο συμπυκνωμένη για να δούμε όλες τις εργασίες, που δεν προλαβαίναμε να φωτογραφίζουμε. Με χαρά είδα ότι όποιος θέλει να μελετήσει περισσότερο, τα δημιουργήματα των παιδιών, μπορεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Συνέχισαν οι κ.κ. Guy Hutsebaut, Fred Smeijers με την παρουσίαση του Μουσείου Plantin-Moretus, που μπήκε στον κατάλογο Ιστορικής Κληρονομιάς της UNESCO ως το μοναδικό τέτοιο, με τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη τυπογραφική συλλογή, η οποία προέρχεται από πρωτότυπο υλικό της φίρμας που ίδρυσε ο Christopher Plantin τον 16ο αιώνα και που διατηρήθηκε ως το 1800 περίπου. Λεπτομερής παρουσίαση με μοναδικό οπτικό υλικό.
Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Αλέξανδρου Κουρή, για το Destination branding ή πώς να προωθήσετε τον τουρισμό μιας χώρας. Συγκεκριμένα της Ελλάδας. Είπε κάτι, που έκανε κλικ μέσα μου, αλλά θα το αναλύσω σε άλλο Post.
Τρέξαμε για ένα γρήγορο διάλειμμα και συνεχίσαμε με την ομιλία του διακεκριμένου προσώπου, που για φέτος ήταν ο κ. Peter Karow. Αφοπλιστικό χιούμορ και αμεσότητα. Απλός και άνετος με τα δεδομένα, που ήταν αρκετά ωστόσο τα παρουσίαζε με εξαιρετική ευκολία.
Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου όπου θα πρέπει να τρέχουμε πάνω κάτω για να τα προλάβουμε όλα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου