Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΛΗ

ΣΤΗΛΗ
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

Στόχος αυτής της στήλης είναι να εντοπίσει και να φέρει στην επιφάνεια μια ειδική κατηγορία βιβλίων, εκείνα που αναφέρονται σε βιβλία. Βιβλία που μιλάνε για τη δύναμη των βιβλίων πάνω στις ζωές των ανθρώπων που αλλάζουν, πλουτίζουν, προκαλούν την σκέψη τους. Βιβλία που είναι τα ίδια πρωταγωνιστές της πλοκής, άλλα που αποτελούν τον περιβάλλοντα χώρο της δράσης και υποβάλλουν με την ατμόσφαιρά τους. Βιβλία που μιλάνε για τον εαυτό τους, για την ιστορία τους, για τον τρόπο παρασκευής τους. Βιβλία που σχετίζονται, έστω και μακρινά με την αλυσίδα των ανθρώπων που τα φτιάχνουν, τα υλικά που χρειάζονται. Βιβλία με αληθινές ή φανταστικές βιβλιοϊστορίες. Βιβλία για μεγάλους και για παιδιά. Βιβλία για τα ίχνη που αφήνουν τα ίδια στο εαυτό τους. Κάτι σαν να φωτογραφίζονται μέσα από έναν καθρέφτη.
Τέτοια βιβλία ανταλλάσσουμε στον εργασιακό μας χώρο, φτιάχνοντας έναν κοινό κώδικα, δυναμώνοντας τα κοινά μας ενδιαφέροντα.
«Σιγά, αυτό το έχω διαβάσει όταν βγήκε»,
«Αποκλείεται να το έχεις»,
«Είναι αυτό με το παγώνι στο εξώφυλλο;»,
«Πώς και μου ξέφυγε; Πότε το πήρες;»
Κάθε εβδομάδα και ένα βιβλίο για να έχουμε να λέμε αν μας άρεσε και τι…. Ας φέρει ο καθένας το διάβασμά του, την άποψή του, το δικό του…

3 σχόλια:

dimza είπε...

Ιδέα ξεσηκωτική. Ας φέρουμε το λοιπόν τις ιδέες μας κι ας "παίξουμε" μαζί και μαζί τους.

mafaldaQ είπε...

Πράγματι ωραία ιδέα! Θα πρότεινα για αρχή το Χάρτινο σπίτι του Carlos Maria Dominguez και ίσως το 84, Charing Cross Road της Helene Hanff. Ελπίζω να είμαι στο σωστό concept.

Elli είπε...

Εντελώς στο σωστό. Το Χάρτινο σπίτι σκεφτόμουν αλλά τελικά πήγε αλλού. Ελπίζω και γω να σου μιλήσει η επιλογή του παγονιού.